Certifieringar


I Sustainable Beauty-kategorin kan du filtrera på certifierade skönhetsprodukter, det vill säga produkter som produceras enligt exempelvis ECOCERT, PETA eller Vegan Societys specifika krav. Nedan kan du läsa om de olika certifieringarna och vad de betyder.

PETA

PETA är världens största djurrättsorganisation och står för People for Etchical Treatment of Animals. När en produkt har certifieringen PETA kan du vara säker på att produkten är 100% vegansk och att ingen djurtestning har förekommit i något led. 
PETA är en ideell organisation som grundades 1980, sedan dess har organisationen dedikerat sitt arbete till att upprätta och försvara djurrättigheter. Här hittar du skönhetsprodukter som är PETA-certifierade.

Leaping Bunny

Leaping Bunny-certifieringen garanterar att ingen djurtestning har förekommit i något led. Leaping Bunny startades 1996 av 8 stora djurorganisationer för att underlätta för konsumenterna att hitta hygien-, rengörings- och skönhetsprodukter som är cruelty free. Märkningen känns igen på den skuttande kaninen. Här hittar du skönhetsprodukter som är certifierade av Leaping Bunny.

ECOCERT & COSMOS

ECOCERT och COSMOS är båda två internationellt erkända certifieringar inom naturlig och ekologisk kosmetika. Under 2017 gick ECOCERT och fyra andra organisationer samman för att grunda COSMOS. Namnet COSMOS kommer från COSMetic Organic Standard. COSMOS- och ECOCERT-certifieringarna har båda två nivåer, naturligt och ekologiskt, där varje del har olika krav som produkterna måste uppfylla. Här hittar du skönhetsprodukter som är godkända av ECOCERT och COSMOS.
ECOCERT är ett av Europas största certifieringsorgan som granskar innehåll, råvaror, produktion och förpackning främst inom matindustrin, men även kosmetiska produkter och parfym. ECOCERT har höga krav på att ingredienserna ska vara av naturligt ursprung, samt att en del av innehållet ska vara ekologiskt odlat.

 • ECOCERT NATURAL COSMETIC – Minst 95% av innehållet ska vara av naturligt ursprung, varav minimum 50% av växterna i innehållet och minimum 5% av ingrediensernas vikt ska vara ekologiskt.
 • ECOCERT ORGANIC COSMETIC – Minst 95% av innehållet ska vara av naturligt ursprung, varav minst 10% av ingrediensernas vikt ska vara ekologiskt odlat. Dessutom måste 95% av växtingredienserna vara ekologist certifierade.
 • COSMOS ORGANIC – Minst 95% av växterna ska vara ekologiskt odlade och minst 20% av de ekologiska ingredienserna ska finnas i slutprodukten (10% för rinse-off-produkter). 
 • COSMOS NATURAL – Krav på naturliga ingredienser, men inget krav på att de ska vara ekologiskt odlade.

Dessa certifieringar garanterar att innehållet är fritt från:

 • Parabener, silikoner
 • GMO
 • Syntetiska färger och dofter

OBS: Några vanligt förekommande ingredienser i hudvård och hårvård är vatten, salter och mineraler, dessa ingredienser kan aldrig vara "ekologiska" just för att de inte kommer från något jordbruk. Eftersom vatten är en viktig komponent i många kosmetiska produkter, innebär det att andelen ekologiska ingredienser kan blir färre.

Vegan Society

Vegan Society är världens största och äldsta veganska organisation. Organisationen grundades 1944 och de myntade ordet Vegan, som också blev deras logga. Certifieringen känns igen på den välkända solros-märkningen.
När en produkt är certifierad av Vegan Society kan du vara säker på att den är 100% vegansk och att ingen djurtestning har förekommit i något led. Här hittar du skönhetsprodukter som är certifierade av Vegan Society.

NATRUE

NATRUE är ett certifieringsorgan som arbetar för att öka medvetenheten om värdet av naturlig och ekologisk kosmetika. Förutom lobbyarbete för att få en tydligare lag på definitionen av naturlig skönhet och främjande av miljövänliga ingredienser, så certifierar även NATRUE skönhetsprodukter. När du ser en produkt med märkningen NATRUE kan du vara säker på att produkten innehåller naturliga ingredienser. Certifieringen garanterar även produkten är fri från syntetiska doft- och färgämnen, silikoner, petroleumbaserade ämnen och att ingen GMO har använts.

 • Strikt reglering av tillverkningsprocess och råvaror
 • Endast vatten, naturliga ingredienser och naturidentiska ingredienser är tillåtna
 • Strikta miniminivåer för naturliga ingredienser och ekologiska ingredienser

Här hittar du skönhetsprodukter som är godkända av NATRUE.

Svanen

Intresserad av miljömärkningar? Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Svanenmärkningen känns igen på den grön/vit-randiga loggan. När du köper Svanenmärkt kosmetika kan du vara säker på att miljöpåverkan är granskad från råvara till avfall, att de uppfyller märkningens tuffa miljö- och hälsokrav, samtidigt som att de ska både vara effektiva och dryga. Här hittar du skönhetsprodukter som är Svanenmärkta.

 • Ingen MI eller andra konserveringsmedel som kan irritera huden 
 • Inga mikroplaster
 • Inga parabener
 • Inga parfymer i baby/barnprodukter
 • Inga ingredienser som finns på EU’s lista över misstänkt hormonstörande ämnen
 • Tuffa krav på förpackningar

Grön salong

Grön Salong är en ideell skandinavisk organisation som miljöcertifierar frisörsalonger och hårvård. De arbetar för att förbjuda farliga kemikalier i hårvård. Här hittar du skönhetsprodukter som är godkända av Grön Salong.
Grön Salong fokuserar på att undvika kemikalier som är:

 • Allergiframkallande eller irriterande
 • Cancerframkallande (bevisat eller misstänkt att vara det)
 • Endokrina störningar (bevisat eller misstänkt att vara det)
 • Teratogent (bevisad eller misstänkt att vara det)
 • Mycket skadligt för miljön

Produkten har lagts i kundvagnen