Kategorier
Filtrera

Damparfym

617 Produkter i kategori Damparfym

En damparfym får dig att känna dig kvinnlig, vacker och speciell. Få saker uttrycker din personlighet lika tydligt som din doft. Doft är ett av människans främsta sinnen och vi kan reagera med hela kroppen när vi uppfattar en doft vi tycker om. Det kan skapa omedelbar attraktion, ibland innan man ens har sett personen som bär doften. Dofter omges av en aura som speglar personlighet, attraktion och lyx. Du vill att din doft ska kännas som ”du”. Parfym- och dofthusen vet detta och tar fram dofter som passar olika personligheter. 
En del väljer en enda doft som de tycker är komplett och representerar dem på bästa sätt. Andra byter doft efter humör och tillfälle. Många har ofta en lättare doft på sommaren och en annan på vintern. Botanisera gärna bland våra ljuvliga underverk här på NordicFeel. 

Visa mer Visa mindre

Damparfym - Vad menas med toppnoter, basnoter och hjärtnoter?

När man läser beskrivningar av dofter så talas det om toppnoter, basnoter och hjärtnoter. Det är så man beskriver hur en doft är uppbyggd. Varje doft innehåller dessa tre noter och det avgör hur noterna framträder över tid. Som du säkert har märkt, så kan en doft ändra karaktär ju längre tid du bär den. Det är de olika doftnoterna som utvecklas. Det som avgör om du gillar en doft är hur doftnoterna kombineras med varandra och var i parfymen de är placerade, i topp-, hjärt- eller basnoten. Toppnoten är den första doft som framträder. Den är flyktig och försvinner ganska snabbt. Tydligast känns den efter 10-15 min. Efter det avtar toppnoten och de andra noterna tar över. Toppnoten består ofta av lätta noter som citrus, mandarin, Ylang Ylang och bergamott. Hjärtnoten är som namnet anger, doftens hjärta och kärna. Den utvecklas efter 20-60 min. Det är då du märker om doften passar dig och om du gillar den. Det är för att hjärtnoten ska hinna utvecklas som man brukar föreslå att man bär på doften ett tag. När du ska köpa en doft är det hjärtnoten du ska tänka på när du gör ditt val. Läs gärna på om dina andra favoritdofter, vad som ingår i hjärtnoten, så har du en bra riktning att gå efter. När man beskriver en doft som fräsch, orientalisk, blommig eller träig doft är det ofta hjärtnoten man talar om. För herr dofter används ofta lime, citron och grapefrukt. För kvinnor är det ofta blomdofter som jasmin, gardenia, ros. Patchouli används i de dofter som beskrivs som ”pudriga” Basnoten träder fram efter ett par timmar och kan även finnas kvar på huden i dagar efteråt. I basnoterna använder man ofta tyngre dofter som träslag t ex sandelträ och ceder, men även torkade grässorter och mysk.

Vad är skillnaden på Eau de Parfum, EdP och Eau de Toilet, EdT?

De olika namnen anger doftkoncentrationen. Ju högre procentuell doftkoncentration, desto mer brukar det dofta och även stanna kvar längre på huden. De högre doftkoncentrationerna är också anledningen till att parfymer och EdP är dyrare än de andra alternativen. Doftkoncentration:

  • - Parfum: 15-30%
  • - Eau de Parfum (EdP): 10-15%
  • - Eau de Toilette (EdT): 10 %
  • - Eau de Cologne (EdC): cirka 5%

Hur länge håller min damparfym?

En damparfym kan hålla mycket länge tack vare alkoholen i vätskan. Ofta flera år. För att bevaras på bästa sätt bör den inte utsättas för solljus, värme eller vara öppen för luft och syre. Ha inte flaskan under den varma lampan i badrumsskåpet!